Založ si blog

Dokážte, že ten les patrí vám. ..

…zaznelo z úst správcu trhoviska pri pulte, za ktorým stala predávajúca čučoriedok. Lesné plody, tmavomodré guľôčky nezabudnuteľnej chute a vône, farbiace trička a prsty. Chute, ktorú rodičia chcú dopriať pre zdravie a prirodzené vitamíny svojim deťom a vnukom a chute, ktorú nám páni poslanci nechcú darovať. Veď, ak tie stráne, holiny po lesných kalamitách a výruboch patria štátu a štát tvoria všetci občania… aj nezamestnaní, prečo štát nedokáže zabezpečiť zber lesných plodov a následne aj jeho spracovanie v domácom, slovenskom prostredí?.! Som presvedčená, že by to pomohlo obom stranám, aj zberačom a spracovateľom a zároveň spotrebiteľom… a išlo by o slovenský výrobok.

Pred dvomi rokmi som bola na dovolenke v Rakúsku. Boli sme ubytovaní v malebnom penzióniku okolia Klagenfurtu. Po vjazde do dvora, predstavení a uvítaní, nám pani domu ponúkla nápoj na občerstvenie. Nápoj z domácej produkcie. Jablkový džús. Ako viem, slovenské hotely, penzióny nemôžu v svojom menu ponúkať produkty vlastnej výroby. Povedzte, načo by bola majiteľom hotela, penziónu pôda, záhrada, v ktorej by pestoval maliny, hrozno, černice, ak ich nemôže spracovať pre spotrebu svojimi hosťami? Na dve veci.

Vrátim sa k téme. Pani je slušná, čistotná. Na trh ju vozí manžel vlastným autom, niekoľko kilometrov. Zber plodov vyžaduje čas, energiu a odvahu zberačov. Plody sú zrelé, čisté… len prísť domov, premyť ich, umyť fľaše a realizovať sa, lebo zima sa nás môže kruto opýtať, čo sme robili v lete… . Nám neostane nič iné, len smutne odpovedať, že sme museli dodržiavať literu zákona; naplniť peňaženku bubákmi a ísť do marketov kúpiť podobný produkt importovaný na náš stôl z Číny, Malaizie, Portugalska, Hondurasu… .

Zákon je zákon a mal by sa dodržiavať, ale preboha, prečo každý je nezmyselný! Prečo aj tento bol ušitý horúcou ihlou? Prečo nemá výnimky? Predsa týmto zákonom išlo o to, aby nám predajcovia na trhoviskách neponúkali produkty dovezené z okolitých krajín alebo zakúpené jeden deň vopred v akcii v markete. Raz darmo, kdesi som čítala, že ľudia vstupom do politiky strácajú charakter. Ja by som dodala, aj súdnosť. Kto skontroluje trhovníka – majiteľa en-hektárového pozemku, že tam skutočne pestuje to, čo nám predáva na trhovisku?

Ako dopadol sobotňajší prípad? Okoloidúci, zahĺbení do svojich myšlienok a potrieb nič nezabudnúť na nedeľňajší stôl potvrdili svojim správaním, že palica má dva konce. Svoje kroky okamžite nasmerovali k pultu s čučoriedkami. Pani chvejúc sa strachom zo zaplatenia pokuty (to by ju sobotňajšia cesta stala veľmi draho) za pár minút predala možno (v živote) posledné čučoriedky zákazníkom. Čo keď na budúci rok ich budeme kupovať od poslancov?

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216858x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu