Založ si blog

Ako sme žili? Ako žijeme? Časť prvá.

Za štvrťstoročie (od nežnej revolúcie) sa život mnohých z nás obrátil naruby. Posúďte sami. Manžel poberal na vysokej škole podnikové štipendium, ktoré zaväzovalo odpracovať v Železorudných baniach určité obdobie (už si presne nepamätám, koľko rokov, asi desať). Bývali sme v malebnej obci Spišsko-Gemerského rudohoria, kde každý každého poznal. Prišli sme s dvomi malými deťmi do neznámeho prostredia a tešili na roky ich detstva, ktoré rodičov zaväzovalo k všestrannej zodpovednosti, aké si socializmus a doba vyžadovali. Naše deti v období revolúcie mali 8 a 10 rokov.

Ako sa hovorí, malé deti, malé starosti; veľké deti, veľké starosti.

Či boli naše starostí iba také malé ako detí si v plnom rozsahu uvedomujem až dnes. Do rodinného rozpočtu prichádzala mesačne jedna pravidelná výplata, jedna materská a prídavky na detí. Bývali sme v podnikovom byte, zo začiatku jednoizbovom, neskôr, keď sa odsťahovali susedia z jednoizbového, bane nám byt prerobili na trojizbový (ale to naozaj až po pár rokoch). Bytík sme zariadili z mladomanželskej pôžičky a postupne ju v primeraných splátkach splácali. Od prvej chvíle sme cítili istotu spoločenského zriadenia, teda práce a s ňou súvisiaci stály príjem. Mali sme istotu spoločenského uznania. Sociálna istota bola samozrejmosťou. Istota pravidelnej mesačnej splátky na pôžičku nás nezaťažovala, pretože sme vedeli, že je dočasná a v relatívne krátkom čase ju splatíme. Okrem mladomanželskej pôžičky sme si už nikdy nemuseli žiadnu zobrať. Všetky nevyhnutné a mimoriadne výdavky sme dokázali zabezpečiť príjmom zo zamestnania.

Keď mal mladší syn dva roky, začala som diaľkovo študovať. Vzhľadom k tomu, že štúdium vyžadovalo byť dva krát týždenne v popoludňajších hodinách na prednáškach, syna sme dali do jaslí. S umiestnením nebol žiaden problém. Bolo to milé zariadenie takého rodinného typu. Dodnes si pamätám meno pani vedúcej a dom, v ktorom sa jasle nachádzali. Ktovie, ako dnes chátra? Starší už v tom čase chodil do škôlky. Cenové relácie za jasle a škôlku od 27 korún do stovky. Po roku a pol sa mi naskytla po materskej prvá pracovná príležitosť, ktorá do práce lákala… ale bol tu aj veľký strach zo zvládnutia rodinných povinností, práce, malých detí i štúdia. Najprv bolo nutné oboznámiť zamestnávateľa so štúdiom, voči ktorému nemal žiadne námietky. V čase skúšok som dostala niekoľko dní plateného voľna, pri záverečných dokonca dva týždne plateného voľna na prípravu. Všetko bolo riadne zakotvené v dodatkoch ku pracovnej zmluve a plnené.

V predškolskom veku našich detí sme boli minimálne tri až štyri krát do roka na víkendových výletoch po Slovensku s deťmi zdarma (platilo ROH) a dokonca raz (to bola riadna odvaha) na týždňovej lyžovačke v severných Čechách. Ako som napísala, bola to riadna odvaha. My dvaja, dva malé detí, batožina, lyže, vlak z Košíc naprieč celou Československou republikou nočným spojom do severných Čiech. Zážitok na celý život. Krásne spomienky. Výlety a dovolenky do krajín na východ od nás za bagateľ. Oslavy dňa baníkov, ale i prvomájové sprievody… i tých sme boli súčasťou a oni neodmysliteľne patrili do nášho života. Športové podujatia pri príležitosti MDD či Mikuláša tiež ostávali dlho v spomienkach. Slávnosti, kultúrne podujatia, to boli akcie, na ktoré sa tešili dospeláci a dlho pripravovali detí, aby urobili svojim rodičom radosť.

Detí vyrástli na Dobšinského rozprávkach. Kniha nemohla chýbať pri žiadnej príležitosti. Po príchode z jaslí či škôlky do večera pod dohľadom rodičov pri bytovkách na pieskoviskách, pri detských loptových hrách, na bicykloch. Deti ako maku a rodičia postávali v hlúčikoch obďaleč a na jazykoch recepty, škola, či sny o budúcnosti svojich detí. K televízorom sa prichádzalo veru až večer. Každé ročné obdobie malo svoje čaro a poskytovalo deťom mnoho príležitosti na trávenie voľného času. Detí, ani ich rodičia nevideli zmysel a význam v značkovom ošatení. Obliekali sme ich veľmi prakticky. Rifle bolo dostať kúpiť iba v tuzexe a za bony.

Dlhé rady stali pred miestnym obchodom každý druhý pondelok, keď prišiel tovar a dostali „úzky profil“. Nebol to tovar bežných nákupov, bola to na tú dobu vzácnosť, ktorú sme chceli dopriať našim deťom a rady radi odstáli. Arašidy, lentilky, mandarinky, banány, aké nám boli vzácne.

Spoločensko-politický systém obrátil kabát, vyzliekol starší vzor, ošumelých farieb i materiálu dovezený z východu a obliekol sa do moderného, export zo západu.

Ako sa zmenila doba? Na nepoznanie!

Stačilo dvadsaťpäť rokov života na to, aby v krajine srdca Európy sa zlikvidoval priemysel a poľnohospodárstvo a otvorila slávobrána na vstup zahraničných investorov, ktorí sotva ponúknu študentom na vysokých školách štipendium a istotu práce po skončení školy a svojím zamestnancom byty.

Mladé rodiny sú zapriahnuté v úverovom jarme na celý svoj produktívny život, ktoré snímu s priznaním starobného dôchodku, ak sa ho dožijú.

Predškolské zariadenia sú nedostupné mladým rodinám z dôvodu poplatkov a voľných kapacít.

Odborové organizácie stratili opodstatnenie. Výlety a dovolenky sa skloňujú iba v niektorých rodinách a pomerne často. Vo väčšine sa na nich dávno zabudlo.

Rozprávkové knihy je veľmi namáhavé čítať a ešte namáhavejšie počúvať. Ľahšie je sadnúť pred televíznu obrazovku a nechať sa unášať svetom oblúd, strašidiel, nezmyslov bez všetkých morálnych a etických noriem.

Ako ďalej?

Znovuzrodením morálnych a ekonomických hodnôt v spoločnosti (ak samozrejmé o tieto hodnoty budú ľudia stáť).

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216977x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Autor blogu