Keď kňaz schybí. ..

30. augusta 2014, prorok, Kto za to môže?

Dlho som sa zdráhala písať na tému Kuffa, lesbičky, gejovia, homosexualita… . Prečítala som takmer všetky príspevky na blogoch, i komentáre k ním a napokon predsa napíšem, v čom je vlastne problém. Nech sa na Slovensku odohrá čokoľvek, verejnosť zaujme dve pozície; buď strčí hlavu do piesku alebo začne kričať. V prípade pána Kuffu začala kričať.

Kričať preto, lebo pán Kuffa zastáva v RKC váženú a dôstojnú funkciu, požíva autoritu, úctu a priazeň svojich ovečiek a obdiv širšej verejnosti bez ohľadu, do ktorej cirkvi obdivovateľ patrí. Jeho skutky, ktoré robí sú záslužné a v našej spoločnosti v súčasnosti veľmi potrebné. Ruku na srdce, kto z vás by urobil pre bezdomovcov, homosexuálov, narkomanov, chorých a chudobných toľko, koľko on? Asi nikto. Títo ľudia sa buď vlastnou vinou alebo vinou iných dostali na okraj spoločnosti, on nad nimi rozprestrel krídla a ukazuje cestu z temnoty na svetlo. Koľko ľudí si doteraz všimlo jeho záslužné činy? Koľko blogov sa napísalo? Na odpoveď by možno stačili prsty jednej ruky.

Okrem tejto krajnice a spodiny pán Kuffa pozná aj model tradičnej rodiny, mama, otec a dieťa, nevynímajúc prirodzenú reprodukciu rodiny. On a väčšina z nás vie, že model klasickej rodiny sa ostatných pár rokov až príliš napadne blíži ku spomenutej krajnici. Možno pozná do detailov život rodín svojej farnosti, pozná príčiny úpadku a vie predvídať, aké budú následky. A nie sme ďaleko od pravdy, keď hodnotíme celú situáciu ako morálny a mravný úpadok spoločnosti aj my ostatní občania, nielen on.

Videla som to nešťastné video, slová nehľadal, slová boli úprimné a išli priamo zo srdca… ale som presvedčená, že chcel povedať niečo úplne iné. Chcel povedať to, aby sa morálny a mravný úpadok spoločnosti a rodiny zastavil a ak to nie je možné, aby sa aspoň zmiernil.

Rodina je základnou jednotkou spoločnosti a ak sa má úpadok spoločnosti zastaviť alebo zmierniť je potrebné z temnoty na svetlo ťahať rodinu, teda spoločenstvo mamy, otca a detí. Tým by sa zlepšila situácia v spoločnosti.

Keďže každá udalosť má mnoho príčin, načrime hlbšie a nájdime príčiny úpadku rodiny. Sú nimi: zničená ekonomika krajiny, nezamestnanosť, chudoba, život na dlh, prázdna a neistá budúcnosť, disharmonické rodinné vzťahy, alkoholizmus a iné závislosti, nedôvera vo vlastné sily založenia rodiny a výchovy detí, choroby, domáce násilie… .

Ja sa domnievam, že pán Kuffa je jedným zrnkom v kope piesku. Zmenu, aká by sa žiadala, aby sa zmiernil úpadok spoločnosti jedno zrnko nestačí, ale kopa piesku pohne horou. O tom som presvedčená. Možno práve preto, že nemá žiadnu podporu zo strany verejných a štátnych inštitúcií, pán Kuffa jednoducho zlyhal vo svojich vyjadreniach. Naozaj boli nešťastné. Lesbičky či gejovia nie sú genocídou nášho národa, tu treba hľadať kdesi inde. Lesby a gejovia sú súčasťou našej spoločnosti a dokážu rozdávať lásku a majú rovnaké práva žiť dôstojný život pod vplyvom svojej orientácie ako ostatní, len nedokážu prirodzenou cestou zachovať ľudský rod… a v tom bola podstata nešťastne vyslovených slov veľkého kňaza.

Ak bude mať partnerstvo či manželstvo muža a ženy isté základy budovania rodiny (ktoré zabezpečuje spoločnosť) som presvedčená, že k tomu nedôjde a pochodeň zachovania rodu si každý v láske zaseje do svojho potomstva a lásku odovzdá… a urobí to veľmi rád.

Preto nesúďme, lebo budeme súdení.

A na záver už iba slovo pre pána Kuffu. Ste autoritou veľkej komunity, ktorej odovzdávate veľa času, lásky a energie. Vaše názory však zaujímajú oveľa širšie okolie a to pozorne počúva vaše slová a sleduje vaše kroky, preto je občas potrebný servítok pred ústa alebo aspoň zjemnenie rétoriky.

… a pre ostatných, aby chápali prečo vzniklo toto video, ale to si už pomôžem slovami Lukáša Krivošíka: „…Nepovyšujme homosexualitu na os, okolo ktorej sa má točiť zemeguľa. Také niečo nie je ani v záujme gayov a lesbičiek…“