Založ si blog

Že vraj vzdelanie je bezplatné

Že vraj žijeme v suverénnom štáte. Pod suverenitou štátu rozumieme nezávislosť štátnej moci od akejkoľvek inej moci vo vnútri a mimo štátu.

 

Takže môžeme hovoriť o suverenite vnútornej, tzn., že je výlučnou mocenskou inštitúciou na svojom území a iba ona je schopná určovať správanie všetkého obyvateľstva žijúceho na tomto území, ak má zvrchované postavenie vo vzťahu k ostatným mocenským inštitúciám, ktoré pôsobia na danom území.

To, či sme a do akej miery sme suverénnym štátom navonok dokazuje:

  1. sebestačnosť potravinovej základne – poľnohospodárstvo
  2. obrana štátu
  3. školstvo – vzdelávací systém
  4. zdravotníctvo (zdravie občanov) a
  5. nerastné bohatstvo.

 

Dnes sa mi posťažovala mamička jedného školopovinného syna. Keď mal chlapček rok, otec od nich odišiel a ona ostala so synom sama. Ťažký osud jej pomáhala zdieľať mama, ale len ďalších sedem rokov. Keď mal syn osem, starká zomrela. Sama sa preto borí životom a všetky synove starosti sú aj jej starosťami. Bitá životom sa skôr všetkému podriadi a prispôsobí, akoby mala reptať. Na každom kroku vidieť skromnosť a tá sa prenáša aj na  syna. Nie je to závidenia hodna situácia, ale možno aj k nej bude osud časom štedrejší a odmení ju partnerom, ktorý jej pomôže zdieľať ich spoločný osud. Žije teda so synom, pre syna. Dobre sa učí a ona sa z jeho výsledkov teší.

 

Vrátim sa k myšlienkam, ktoré ma primäli napísať tento príspevok.

 

Hovorí mi: – syn nejde vo štvrtok 13. septembra do školy. Je štrajk učiteľov, snáď niečo vybojujú a bude lepšie.

Zahryzla som si do jazyka, lebo životom bitej matky školopovinného syna ušla informácia, ktorú už aj vrabce na streche čvirikajú, že ide o štrajk za zvýšenie platov učiteľov.

 

A to ešte nie je všetko, – predstavte si, syn mal včera priniesť do školy 2,50 € na farbu na lavice. Dnes si natierali lavice, musela som mu kúpiť pracovný plášť, lebo z toho minuloročného vyrástol, dala som mu dva štetce, brusný papier, aby nedajbože nedostal hneď na začiatku školského roka poznámku.

 

Pozrela som si teda najvyššiu právnu normu štátu, Ústavu… a bola som prekvapená. Pretože , nie sme suverénny štát.

 

Čl. 1 ods 1 hovorí:

 

Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

 

Čl. 42 ods. 2 hovorí:

Občania majú právo na bezplatné vzdelanie v základných školách a stredných školách, podľa schopností občana a možnosti spoločnosti aj na vysokých školách.

A hneď čl. 42 ods. 3 hovorí:

Zriaďovať iné školy ako štátne a vyučovať v nich možno len za podmienok ustanovených zákonom; v takýchto školách sa môže vzdelávanie poskytovať za úhradu.

 

Jediným východiskom pre občanov SR je uplatnenie čl. 42 ods. 4, ktorý hovorí:

Zákon ustanoví, za akých podmienok majú občania pri štúdiu právo na pomoc štátu.

Postrehla som, že od štátu pýtajú peniaze na mzdy zdravotné sestry, lekári, učitelia… , ale mzdy ešte stále nezaručia pomoc pri štúdiu mladej generácii. Zrelé na hlbšiu úvahu pre všetkých…, pretože pomoc pri štúdiu zatiaľ dostáva iba obmedzená skupina žiakov a študentov a nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že neprávom sú im udeľované tieto výhody.

 

Ja chvalabohu školopovinné deti nemám, ale keď budem mať školopovinné vnúčatá, bude sa ma bolestne dotýkať to, že tieto deti, ktoré sú dnes obeťami spoplatňovaného školstva uplatnia tie isté formy práva a zodpovednosť prenechajú na nižšie, nechcem povedať bezmocné zložky, hoci to takto vyzerá, že rodičia sú úplne bezmocní. Moc, ktorú im poskytuje Ústava SR nepoznajú.

 

Bodkou za dnešnou mojou úvahou je: – právna nevedomosť slovenského národa je nekonečná a je na každom z nás, ako sa postavíme k povinnostiam, ktoré máme a do akej miery uplatníme právo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 217036x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Autor blogu