Založ si blog

Vysokoškolský biznis

Nech sa v spoločnosti objaví akákoľvek kauza, rozčerí hladinu verejnej mienky a utvorí dva tábory. Kauzička spoločnosti DAMON, ktorá hľadá ekonóma – logistu uviedla v inzeráte zoznam škôl, z ktorých by stanoveným podmienkam nevyhovel absolvent masmediálnej komunikácie, sociálnej práce či environmentálneho manažmentu. Inzerát rozčeril verejnú mienku; na jednej strane stoja zástancovia názoru, že ide o súkromné školy moderného typu „rýchlokvasených absolventov“, ktoré naša ekonomika nepotrebuje… , proti stoja absolventi „ktorí vedia odpovedať na základné otázky“ a právom sa uchádzajú o „akúkoľvek“ prácu na trhu práce a cítia krivdu.

Hneď na začiatku si treba uvedomiť, že slovenská ekonomika sa nachádza v pokročilej likvidácii a nepotrebuje toľko „študovaných hláv“. Koho by riadili, však? Ak sa na „trhu práce“ náhodou objaví zahraničný investor a veľkodušne ponúkne Slovákom tristo pracovných miest v regióne, v ktorom je vysoká miera nezamestnanosti; v regióne, v ktorom sa to hemží uchádzačmi nad 50-iat, obsadí do svojho riadiaceho tímu piatich – šiestich manažerov… , má záujem o skúsených v danom odbore a ak nie sú skúsení, zaškolí si ich tak, aby nosili kabát firmy… , nie ružové okuliare absolventov, ktorí majú „nesplniteľné predstavy“ o pláci a napokon aj o práci. (A pritom je študovaný v regióne každý. Koho vybrať?)

Poďme naspäť do škôl. Všetky vysoké školy sú dotované podľa počtu študentov, nehľadiac na kvalitu. Najzákladnejším parametrom je kvantita. A študenti to vedia. Výnimkou daného trendu sú zvyčajne prírodovedecké či technické univerzity, ktorým záleží na renomé školy a kvalite absolventov a tým dotovací systém nepraje. Z toho jednoznačne profitujú školy moderného typu, ktoré chrlia absolventov rôznych odborov s nadobudnutými vedomosťami „neuplatniteľných“ v praxi. Ide o školy a odbory, ktoré zvládnu so svojou naivitou a nevedomosťou všetci uchádzači, ktorí pri štúdiu nepotrebujú odbornú pomoc a ani pomoc svojich rodičov (boli by ešte viac zmätení, ako ich ratolestí), nezaťažujú sa žiadnym finančne nákladovým výskumom či odbornosťou svojich absolventov.

Prešli časy kedy sa na vysoké školy hlásili výborní žiaci, študenti stredných škôl, ktorí mali vopred premyslené, čomu sa budú po skončení vysokej školy venovať, aký cieľ chcú v živote dosiahnuť.

Dnešná mládež chce robiť na trhu práce „hocičo“. Keďže profesia „hocičo“ neexistuje a preto si firma nemôže dovoliť „hocikoho“ zamestnať.

Vysokoškolské vzdelanie sa v dnešnej dobe stalo dobre plateným odvetvím biznisu (po politike).

Na škodu veci mnoho mladých, schopných, zodpovedných ľudí pre znižujúcu sa kvalitu školstva a ekonomiky si volí radšej štúdium v zahraničí a samozrejmé zahraničiu ostane verných aj v produktívnom období svojho života.

Škoda toho odlivu.

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216776x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Autor blogu