Založ si blog

Keď sa onkologickí pacienti dostanú do nemilosti onkológov

Včera som si prečítala na internetovom portály topky.sk správu o onkologickej pacientke, ktorú v dobrej viere príbuzní priviezli do nemocnice, aby jej zdravotnícky personál pomohol zvládnuť bolesť a spríjemniť možno posledné dní života.

A čuduj sa svete, pomoc spočívala v bezohľadnosti, ľahostajnosti a arogancii zdravotníckeho personálu. Keď ju prišiel navštíviť manžel, pripútaná kričala od bolesti. Som presvedčená, že obraz nedôstojnosti zaobchádzania s človekom mu ostane v podvedomí vrytý do konca života… . Aké smutné a ponižujúce.

V tejto súvislosti sa mi v mysli vynárajú dva prípady. Prvý bude o pacientke, ktorá „pendľovala“ v rukách zdravotníkov na trase Hlohovec- Bratislava niekoľko mesiacov, kým jej stanovili diagnózu a druhý o primárke gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Krompachoch, ktorá nadovšetko miluje svoju prácu a celé svoje srdce obetuje svojim pacientom.

Prípad prvý. Pacientka je jedenásť mesiacov onkologickou pacientkou. Prvý krát bola operovaná koncom minulého roka. Nádor metastázovať a pacientka bola o svojom zdravotnom stave v NOÚ informovaná o paliatívnej starostlivosti do konca života a bola jej navrhnutá liečba chemoterapiou a rádioterapiou. Prvú chemoterapiu vybrala, ďalšiu liečbu chemo odmietla a tým sa dostala do nemilosti svojej onkologičky. Onkológiu navštevovala každé tri mesiace. Pri ostatnej návšteve, v auguste jej onkologička pohmatom nahmatala v brušnej dutine malý útvar – hrčku a spýtala sa jej, či ju to bolí. Keďže hrčka nebolela, odpovedala záporne a tým sa to skončilo a aj „začalo“. To už sa hlásil o slovo recidívujúci nádor. Celková slabosť, kašeľ, gynekologické obtiaže, bolesti brucha. Praktická lekárka pacientku vždy „ničím“ uspokojila. Ničím mám na mysli „neodoslanie pacientky“ na odborné vyšetrenia, antibiotíkmi a rozmarínovým sirupom na kašeľ. Gynekológ bol prvý, ktorému sa pacientkine brucho nepozdávalo. Vďaka nemu sa pacientka stala častým hosťom u rôznych odborníkov a trvalo to tri mesiace, kým bola stanovená diagnóza a vykonaná druhá operácia.

Prípad druhý. Je mladá, ctižiadostivá, zodpovedná, empatická a pracovitá. Po skončení štúdia medicíny pracovala niekoľko rokov v svojom rodisku Hnileckej doliny. Potom niekoľko rokov ako zástupkyňa na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Spišskej Novej Vsi a teraz pôsobí na poste primárky toho istého oddelenia v Krompachoch. Už keď pracovala v Spišskej Novej Vsi, bolo cťou pre každú pacientku byť operovaná práve spomínanou lekárkou. Každú svoju pacientku, ktorú operovala prišla raz, ba aj dvakrát v priebehu dňa pozrieť, len tak, so záujmom, milým slovom. Prišla, aby pohladila dušu pacientky, ktorá to tak veľmi, veľmi potrebovala a potrebuje po každej operácii… . Toho času zastáva ešte dôležitejšiu funkciu. Na jej ramená pribudlo viac zodpovednosti, prebujnelej administratívy, kontroly vo vzťahu k poisťovniam, k personálu, styk s verejnosťou… no aj napriek tomu, pacient je pre ňu prioritou číslo jedna, lebo bez pacientov je každé oddelenie zdravotníckeho zariadenia zbytočné… .

Na každom mieste spoločenského a hospodárskeho života sa dnes skloňuje konkurencia a prestíž. Všetkým ide o prachy. Nič len o prachy. Dávno sa zabudlo na pokoru, ľudskosť, zodpovednosť a následky. Preto je nutné, aby sme ľudský čin ocenili a povedali Ďakujeme! a na nemorálny ukázali „takto už nekonajte“. Už nekonajte!

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216343x
Priemerná čítanosť článkov: 3135x

Autor blogu