Založ si blog

Kam až siaha úžera. .. .

Úžera sa na Slovensku skloňuje v siedmich pádoch jednotného a množného čísla. Na úvod toto slovo zadefinujme. Úžera je požičiavanie peňazí na vysoké úroky, požadovanie vysokých úrokov za požičané peniaze; svojvoľné predražovanie tovaru. K úžere neodmysliteľne patrí úžerník. Kto je vlastne úžerník?

Úžerník je osoba poskytujúca bez povolenia vysoko úročené úvery. V prípade úžerníctva ide o neoprávnené obohacovanie, ktoré sa vo väčšine krajín posudzuje ako trestný čin. V niektorých moslimských krajinách sa za úžerníctvo považuje vyberanie akéhokoľvek úroku, to znamená, že ani banky nesmú z poskytovaných úverov účtovať úrok.1

S úžerou sa spája nebankovka nimi sa to na Slovensku len tak hmýri. Všetky noviny sú plné ponuk, internetové portály, kde sa len pozriete ponúkajú prvotriedny tovar, peniaze. Smskami chodia pútavé ponuky, ledva človek odolá.

Neskúmala som, ale som presvedčená, že každá nebankovka má na svoju činnosť príslušné povolenia. Schválne som uviedla iba nebankovky, lebo o nich bude reč.

Nezvyčajný prípad, ale stal sa.

Pani XY zdvorilo požiadala jednu nemenovanú nebankovku o poskytnutie pôžičky. Ako dôvod uviedla nepredvídané výdavky na domácnosť, konkrétne lieky pre chorého syna na rakovinu. Že ľudskosť v našich končinách ešte úplne nevymrela, je dôkazom aj tento prípad.

Pri poskytovaní pôžičky sa skúmajú príjmy a výdavky žiadateľa o pôžičku (rodiny). Porovnaním príjmov a výdajov sa vypočíta použiteľný príjem, z ktorého sa pôžička uhrádza. U tejto žiadateľky to vyšlo eltete a aj napriek hroziacemu riziku obchodný zástupca po porade s vedúcim skupiny (menežerom) zvážili dôvod (ten bol naozaj vážny, lebo pani zdravotný stav svojho syna dokladovala lekárskymi nálezmi) a dohodli sa, že pôžičku poskytnú, nie síce v požadovanej výške, ale tak, aby pokryla nevyhnutné výdavky a zahájila liečbu.

Mesiac uplynul ako voda na mlyn a obchodný zástupca márne zvonil pri domových dverách, márne vyvolával na mobil, aby vybral od klientky prvú splátku. Číslo prestalo existovať a po pani sa akoby zľahla zem. Prešiel druhý mesiac… prešiel tretí mesiac a pani nedosiahnuteľná. Nebankovke neostávalo nič, iba požiadať zamestnávateľa, ktorý ju v čase poskytnutia pôžičky zamestnával, o vykonávanie zrážok zo mzdy. Pani žiadateľka však bola taká prefíkaná, že ovplyvnila aj mzdovú účtovníčku, ktorá písomne potvrdila, že dotyčná osoba už pre uvedeného zamestnávateľa týždeň nepracuje.

Ale pracovala.

Ako sa prípad skončil?

Našťastie dobre, pre obe strany. Pani žiadateľka o pôžičku sa v svojej naivite domnievala, že veriteľ ju nechá chodiť po slobode aj so zapožičanými peniazmi. Kdeže? Kto v tejto brandži pôsobil, vie, že spôsob sa vždy nájde. Prefíkaná bola, ale málo. Jedného dňa si ju pred vchodovými dverami nového bytu počkali páni, ktorí prípad uzavreli v prospech veriteľa. Pani XY potvrdila správnosť svojho zamestnávateľa a následne vypočutie mzdovej účtovníčky, ktorá bola priamo zatiahnutá do prípadu. Rumenec sa sám namaľoval na líca, keď vyšla pravda najavo ohľadom prefíkanej žiadateľky.

Každý človek si sám píše svoju knihu osudu a ja sa neraz zamýšľam, prečo je osud tak krutý, že malé problémy rieši veľkými problémami, ktoré po zapožičaní peňazí, nastanú. Z toho vyplýva odpoveď na prvú otázku, odpoveď siaha tam, kam ju klienti posunú. Ťažšia odpoveď je na druhú otázku, kam siaha naivita niektorých klientov?

1Podľa Všeobecného encyklopedického slovníka S – Ž, ktoré vydalo Ottovo nakladatelství, s. r. o. Lublaňska 61, Praha 4 v roku 2002.

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216833x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu