Založ si blog

Zbožne prežitá svätá omša upravuje krvný tlak

Vracajúc sa z prechádzky sa mi prihovoril starec, autor myšlienky. Išiel domov zo záhrady. V ruke dva vedierka, v jednom zopár jakubiek, možno bude zajtra koláč, myslím si. V druhom pár slivák a uhoriek. Iste pani domu zakladá.

Čo to zbierate? – prihovoril sa zvedavo.

Približujúc sa k nemu, odpovedal si sám.

– Ááá skorocel. Aj ho užívate? Ja som sedemdesiatpäť rokov nepotreboval žiadneho lieku, len bylinky a potom to zo dňa na deň prišlo.

– Čo prišlo? Vyzvedám.

– Bolesť chrbta a tá ma trápi už desať mesiacov. V septembri minulého roka som bol u doktora pre výsledok CTečka mojej manželky a v októbri som sa ocitol na CTečku ja. Nuž čo? Dnes sme tu a zajtra tam, taký je život.

– A aký ste mal život? Odvažujem sa načrieť do minulosti jeho života.

– Bohatý, veselý, šťastný. Viete, ja som vždy chcel mať desať deti.

– Chcel alebo máte desať deti? Pýtam sa pre istotu ešte raz.

– Chcel. Máme štyri detí. A dnes je veľa mať jedno dieťa. Taká čudná doba.

– Hm, veru čudná, dumám. A čo ste robil celý život?

– Celý život som robil v DEPE. Keď som sadol do vlaku v Košiciach a vystúpil v Kolíne, videl som kus sveta. Život. Ľudí. Prírodu. Lesy, hory, zvieratá. Viete, keď človek robí niekde vo fabrike pri stroji, nemá také krásne spomienky na roky prežité v práci, ako mám ja. Tam je taký stereotyp, chýba mu iskra. Mne nechýbalo nič. Bol to život v pohybe. Práca v pohybe. Mám krásne spomienky na tie roky. Prešiel som celý svet. Socializmus bolo dobré obdobie, každý mal prácu, práva a povinnosti a bol za ne patrične odmenený… videl som kus sveta, bol som v Bulharsku, v Rumunsku, v Maďarsku. Zlatý socializmus… . Nemal pominúť.

– … ale pominul. Ktovie prečo? Nuž čo, niekedy sa zdá akoby evolúcia nabrala degresívny smer. A čo robí vaša manželka?

– Nikdy nebola zamestnaná, vždy sa starala o domácnosť. Viete, keby sa mi pominula prvá, neviem, čo by som robil, lebo ja si neviem ani čaj uvariť. Ona mi dá lyžicu do ruky, ja sa najem… . Aj dneska, ráno som bol nakŕmiť, vrátil som sa domov, najedol sa, trošku som si poležal, lúštil krížovky a o štvrtej som sa zase pobral do záhrady. Obral som paru uhorky, slivky, pozbieral opadané jakubky. Ten včerajší dážď uškodil cibuli, bude ju treba pozbierať, lebo zhnije.

– A čo ste bol ráno kŕmiť? Čo chováte?

– Celý život sme chovali, zajačiky, kurky, ovečky.

Dokážem si živo predstaviť zmysluplný život týchto zaslúžilých penzistov. Premietam si jeho paniu, ako sa zvrtá v domácnosti, s láskou pripravuje jedlá tomu, ktorého nosila v srdci celý život. A nielen jemu, ale aj deťom, aj keď sú dospelé, i vnúčatám.

Prechádzajú okolo nás desiatky ľudí vracajúcich sa zo záhrad do svojich domovov. Obdarujú sa milým slovom, pozdravom. Pridávam sa, po slušnosti, hoci nikoho nepoznám. Mám pocit, akoby boli z jednej ulice, lebo sa všetci poznajú, záhradní susedia, činžiakoví susedia… .

– Poďte domov, ide búrka. Prihovorí sa mladá mamička, vedúc za rúčku asi dvojročné dievčatko.

Začalo fúkať, pohotovo odpovedá, asi to rozfúka, ale viem, že keď príde hen, z tejto strany, je strašidelná, treba pred ňou utekať.

Pozorujem oblohu, či sa radšej nemám pustiť smerom k domu aj ja. Ja to mám oveľa ďalej, ako oni, ale som akoby priklincovaná, chtiac sa dozvedieť, čo najviac od toho múdreho človeka. A to chce aj on. Rozprávať, vyrozprávať sa.

Celý život som športoval. Organizoval som v DEPE športové hry, rôzne súťaže… ale aj ja som súťažil. A dostal som aj ocenenie Červenú hviezdu.

– To ste musel byť skutočne veľmi aktívny, lebo dostať toto vyznamenanie systémom, ktorý vládol bolo možné iba za zásluhy.

– Ale ja som to robil rád. Mňa to veľmi tešilo, keď sa ľudia radovali a boli spokojní. Nikomu som neublížil. Nevynechal som ani jednu svätú omšu podľa zákona, ale zbožne, v pokore… a dnes, viete som taký smutný!. Keď idem do kostola a mladí tam prídu s kočíkmi a chodia hore dole po kostole, len aby tam boli. Na tvári im vidieť, že sú myšlienkami kdesi úplne inde, nie pri Bohu. Viete, k Bohu sa prichádza v hlbokom sústredení, za poznaním… a oni, keď sú tam len tak, aby boli, to radšej nech tam nejdú. A deti? Deti vyrušujú a rodičia im nič nepovedia. Ja som z toho taký nešťastný, lebo to vyrušuje aj ostatných. Zbožne prežitá svätá omša upravuje krvný tlak, to je moja veta. Viete, ja som nikdy nemal problémy s krvným tlakom… .

– Veru, rešpekt dnes chýba na každom kroku. O tom som sa neraz presvedčila. Aj na tom krvnom tlaku môže byť niečo… ak ste svojej vete naplno uveril, vryla sa do každej bunky vášho tela, podvedomie ju prijalo a telo samo regulovalo hodnoty tlaku.

Múdry starec pritakal.

– Naše deti zašlej doby boli iné, dali nám úctu, robili radosť… a Spasiteľovi tiež.

Srdce mi plesá z toho, že som na dnešnú prechádzku zvolila trasu okolo sídliskových záhradiek. Vraciam sa ešte k jeho zdraviu a pripomínam pestovanie emočného a mentálneho zdravia. Zjavne vie, o čom hovorím. Len pripomenie a doplní.

– Celý život som sa snažil striedmo stravovať, vždy som si ešte aj privyrábal a tešil sa zo života. – Ahá hen na družstve, aj tú pracku na opasku mám ešte od nich.

A naozaj, pripomína mi to otca i bratov, ktorí tiež nechali kus života na saláši.

– A viete, viera…, viera je pre život človeka veľmi dôležitá… a ako Ander z Košíc hovorí, nechajte starostí odísť, lebo zajtra prídu ďalšie, ani ja som sa nimi dlho netrápil, ale problémy riešil, ako som mohol, podľa svojich síl a skúsenosti.

Nedá mi nesúhlasiť. Tak ešte preberieme, kto som, kde bývam a lúčime sa prianím príjemného večera a dobrého zdravia… chtiac vedieť pokračovanie života týchto jednoduchých ľudí. Ľudí, akých chodí po tejto zemi tisíce, vzácnych a výnimočných pre svoju prirodzenosť a múdrosť.

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216845x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu