Založ si blog

Prečo si Slováci nevedia vybrať tých správnych politikov?

Možno v politike hovoriť o priateľstve? Sú medzi politikmi priatelia? A sú medzi nimi nepriatelia? Zaiste áno, tak ako v každej oblasti spoločenského života.

To, čo sa odohráva ostatné dni na politickej scéne Slovenska nemá obdobu. Nie nadarmo sa hovorí „priatelia buďme a dlhy si plaťme“. Medzi Igorom Matovičom a Radoslavom Procházkom to riadne vrie. Nikdy neboli priateľmi a ako to je s tými ich dlhmi, to vedia najlepšie oni. Veľmi pochybujem o tom, že niekedy sa dozvieme celú a neskreslenú pravdu. A aj keby sme sa dozvedeli, čo z toho bude mať súdny človek? Nič, ničovaté nič.

Bežný človek, Matovičov volič, Procházkov volič žije svoj každodenný život a snaží sa zo všetkých síl a svojimi schopnosťami sa dostať cez problémy, aké mu život prináša.

Zvolený Matovič, zvolený Procházka má tiež problémy, ako každý človek, ale akonáhle sa dostane do parlamentu okamžite zabúda na voliča. Voliča – občana. A preto incident, ktorý sa medzi týmito politikmi odohral hovorí o absolútnej neprofesionalite a arogancii voči voličovi. Ak by sa niečo podobné stalo v ktoromkoľvek štáte Európy, ich pôsobenie v politike by týmto aktom končilo.

Matovič bol od začiatku na koni. Na koňa vysadol vďaka fantastickému podnikateľskému zámeru a aby sa nepovedalo, že „aha politik podniká“ koňa zveril manželke a on sa na ňom vezie. Predstavte si situáciu, že by zmizli zo Slovenska inzerujúci. Čím by koňa nachoval? Senom? Ovsom? O tom pochybujem. Ale ako sa vraví, istota je guľomet a ňou je politická stolička, na ktorej je Matovič dokonalý exhibicionista a v tomto incidente dokonale zastrel prezidentskú kampaň pána premiéra.

Procházka vstúpil do politiky ako každý iný, za osobným prospechom ako veľmi sebavedomý právnik, bohužiaľ, ako amatérsky politik. Od začiatku bolo z neho cítiť nadradenosť, aroganciu a povýšeneckosť, pretože má sa o koho oprieť a cítiť za sebou oporný múr, o ktorý možno oprieť svoj ubolený chrbát je príjemné. Jeho politická kariéra, hoci hlása, že do politiky pritiahne novú krv, iných ľudí, bude konať čestne a spravodlivo je pomerne krátka… už narobil veľa chýb. Chyby však robí iba ten, kto robí. Kto nič nerobí, chyby nenarobí. A preto, tie počiatočné, ako po neúspešnom prvom kole prezidentských volieb mu možno odpustiť. Možno mu národ odpustí aj tento „prešľap“, lebo verejne ukázal, ako sa to na Slovensku často robí. Robí sa často krát bez bločkov, bez dokladov, len tak, z ruky do ruky.

V podstate, politik je odrazom voliča a volič svojim konaním odráža činnosť politika. V slovenskej politike bolo, či chceme alebo nechceme doteraz veľmi málo POLITIKOV – a ako som už niekoľko krát napísala, politik by mal počas svojho pôsobenia v politike vyzrieť na štátnika. Štátnika v zmysle zasvätenia svojej činnosti národu, z ktorého vzišiel a krajine, ktorá je pre neho domovom.

Čo dodať na záver motovičovo-procházkovej politickej kauzy? Matovič konal podlo v rukavičkách, aby si nepošpinil ruky. Nateraz ich má špinavé Procházka. Interesantné bude sledovať dohru tejto tragikomédie a mohla by skončiť aj takto: Procházka v hlavnom televíznom vysielaní predstupí pred národ a prizná celú pravdu, od A po Z, národ mu zatlieska… a udavača opľuje. Do hlavných postav boli vybratí tí najlepší herci a ako sa zhostia svojej úlohy, dnes ešte nevieme…?

Aj napriek tomu, že politikov si môžeme vyberať, bohužiaľ, na tých správnych nemáme nos…! Na chyby politikov by však národ zabúdať nemal.

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216869x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu