Založ si blog

Aký národ, taká vláda. ..

Túto vetu, idúc zo včerajších volieb povedal jeden môj známy, s ktorým som mala spoločnú cestu. Dovolila som si ju prevziať a po voľbách do VÚC nadpísať dnešný príspevok. Môj známy je stará škola. Má všeličo za sebou, ťažko chorú manželku, rozvody detí, výberové konania na rôzne posty verejnej správy, výkon funkcie vo verejnej inštitúcii, vzdanie sa jej, nežnú revolúciu a „nútený“ prechod na podnikanie, Československú republiku i jej rozdelenie, samostatné Slovensko i kadečo iné. Pozná politikov aj osobne, aj úradne, aj úradnícky. Zmieril sa s ich pádmi, nástupmi. Bolia ho kauzy, škandály, korupcia, podlosti.

 

Dávno som si uvedomil, že problém Slovenska nie je v tom, či ľudia idú k volebným urnám alebo nie. Áno, každý má podľa Ústavy SR právo voliť, ale nie je to jeho povinnosť. Preto nie je namieste to nikomu vyčítať. Každý si musí uvedomiť, že následok má svoju príčinu a príčinná udalosť nesie následok. Následok na Slovensku nie je lichotivý. Pracovná morálna je na bode mrazu, zodpovednosť nulová, náročnosť neprimeraná, pracovné výkony odmeňované minimálnou mzdou. Minimálna mzda nie je hodnotenie pracovného výkonu zamestnanca, je to skôr ponižovanie a degradácia osobnosti. Inými slovami povedané, „si hoden minima“.

 

Keď tak chrlil vetu za vetou, uvedomovala som si zmysel prvej i poslednej vety. Zastrašovanie, šikanovanie občanov, vnucovanie cudzích myšlienok, vynucovanie duševného a fyzického potenciálu človeka na každom stupni riadenia. A tak nečudo, že občania sa cítia sklamaní, bezmocní, znechutení, obracajúci tvár a posúvajúci kompetencie na iných, kopírujúci správanie čelných predstaviteľov štátu. Tu sa v svojom rozprávaní trochu odmlčal a ja som čakala. Spoločná cesta sa končila, obaja sme mali vykročiť po tej svojej. Pred rozlúčením myšlienku dokončil.

 

keďže kopírujú správanie politikov, snažia sa všetko a všetkých využiť čo najviac vo svoj osobný prospech… a to je kameň úrazu Slovákov. Kým Slováci nezačnú meniť veci od seba, kým si neuvedomia príčinu a následok, kým nezmenia svoje postoje, správanie, štýl života, kým si neuvedomia svoju hodnotu… nedostaneme sa ani o krok ďalej… a môže sa volieb zúčastniť 100 % prihlásených voličov.

 

Už sú známe predbežné výsledky volieb. Nič nové pod slnkom, vyhrala politická strana Smer. Vyhrala, pretože 80 % občanov tejto republiky nešlo vyjadriť svoj občiansky postoj, svoj názor. Nebudem nikoho kritizovať, nemá to zmysel. Som však presvedčená, že tých 80 % občanov bude nasledujúce štyri roky kritizovať všetko, čo sa kritizovať dá. Teda viac ako trištvrte oprávnených voličov bude nespokojných s hocičím. Ktorým smerom sa pozrú, nájdu dôvod na krivdu, strach, pocit neslobody, obmedzovanie, diktát. Tu mi zišla na um jedna myšlienka, ktorú vyslovil Robert Fico na predvolebnom mítingu, „nevyberali sme do našich radov „ciciakov“, nominovali sme skúsených členov našej strany“. Mimochodom v našom obvode najmladšia kandidátka mala 54 rokov a najstarší 64 rokov. Keď som pozorovala voličov, boli väčšinou vo veku kandidátov na post poslancov v našom obvode. 80 % sú možno v mladšom veku a tí rezignovali, lebo budúcnosť na Slovensku sa im črtá veru mizivá. Kto by chcel pracovať za minimálnu mzdu? A kde? Podnikať na Slovensku a odvádzať 60 %-né odvody? Nikto.

 

Bez ohľadu na to, čo si myslíte o výsledku posledných volieb, bez ohľadu na to, kde chcete žiť a čím sa chcete živiť, verte mi, o prácu a o dôchodok sa budeme musieť postarať sami, to sú tie istoty, ktoré sú isté. Preto choďte do druhého kola volieb. Iba slobodný občan má istotu, závislý je vždy závislý na niekom nom, možno aj na tých dvadsiatich percentách, ktoré sa včera zúčastnilo volieb.

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216868x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu