Založ si blog

Paradoxy a absurdity súčasnej doby. . . alebo čo sa pridáva do vody a potravín

Jeseň je v plnom prúde, farbí stromy od zlatožltá do karmínova a chodníky posýpa kobercom listov, akoby chcela zachrániť všetko, čo sa má v zemi uchovať pre ďalšie leto. Slnko, životodarná energia sa dvíha vysoko na oblohu, zohrieva cez okenné tabule nás a všetko, čo ukrývame v svojich príbytkoch, tváre chodcov zdobia slnečné okuliare, bundičky, čo chránia pred ranným chladom sú prevesené cez ramená.

 

Jeseň je aj o zásobovaní domácnosti darmi prírody na dlhú zimu. Všetci z tzv. starej školy vedia, s akou láskou k tomu aktu pristupovali naši rodičia a starí rodičia, ako dokázali spravovať pôdu, záhrady, stromy a ďakovať za dary Zeme a tešiť sa na ďalšie obdobia. Dnešná doba je o generáciu odlišná. Spôsob stravovania sa v priebehu posledných desaťročí výrazne zmenil. Nakupujeme najradšej hotové jedlá alebo polotovary v obchodných reťazcoch, ktoré sa u nás usalašili, ako na svojom, dodávajú nám potraviny, ktoré chutia „cudzo“. Je nám bližšia reklama a obal ako náš vlastný organizmus a po čase čítame o ďalšom škandále s nebezpečnou látkou v potravinách.

A tak vlastne ani nevieme, čo konzumujeme, komu a čomu máme veriť. Nikto sa neodváži predvídať následky spôsobu stravovania, s ktorými sa budú musieť vyrovnávať rodičia našich pravnukov. Je paradoxne ako ľahko sme sa zmierili so zmenou, ako ľahko sme ju vpustili do nášho života. Odmietame, čo je zdravé a prijímame to, čo nám škodí. Dnešná doba tlačí ľuďom do hlavy kaleráby cez reklamu a iba kedy-tedy sa človek stretne s doporučeniami, poznatkami iných odborov, ako je makrobiotika, ajurveda a ich postojov k ľudskému organizmu.

 

Pri úvahách o tom, čo prospieva a škodí ľudskému organizmu, jedlo a nápoje sú zvyčajne na prvom mieste.

 

V 50. rokoch minulého storočia sa rozšírila fluoridácia pitnej vody. Ako takmer všetko, aj fluorizácia vody prišla k nám z USA. Jej otcom sa stal pracovník Verejnej zdravotnej služby, Trendley Dean. Fluorizácia vody má svojich zástancov a odporcov. Jej zástancovia tvrdia, že v oblastiach s fluoridovanou vodou došlo k poklesu zubného kazu. Odporcovia tvrdia opak a pokles výskytu zubného kazu pripisujú zvýšenej ústnej hygiene. V boji o zákazníkove prachy zatiaľ vždy zvíťazil „mocnejší“ a tak sa stalo aj v Manhattanskom projekte, ktorý bol v päťdesiatich rokoch odtajnený, z ktorého sa dozvedáme, že konzumácia fluoridu je prospešná pre prevenciu zubného kazu a nenesie žiadne riziká. Pritom však je pravdivá aj druhá strana mince a to, že zamestnanci továrne DuPont na spracovanie fluoridu prichádzali o zuby a nechty. Za zvlášť dôležitá je informácia z uvedených materiálov, že fluór silne pôsobí na centrálny nervový systém.

 

Neurotoxické účinky fluoridov u detí

 

V 70. rokoch minulého storočia sa nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu, profesor neurofarmakológie Arvid Carlson, usiloval o zrušenie fluoridácie vody vo Švédsku. Potvrdenie jeho obáv priniesli až nedávne štúdie. Narušenie vývoja mozgu i celkové oneskorenie vnútromaternicového vývoja bolo pozorované pri vyšetrení embryí  a plodov po umelom prerušení tehotenstva v mnohých endemických oblastiach Číny. Vyvíjajúci sa plod je na vysoké dávky fluoridu veľmi citlivý a deti matiek s vysokým príjmom fluoridu v tehotenstve majú v neskoršom veku nižšie IQ a ich intelektuálny vývoj je oneskorený.

 

Fluorid v životnom prostredí

 

Fluorid sa v prírode vyskytuje iba viazaný v rôznych mineráloch. Po druhej svetovej vojne sa začali rýchlo rozvíjať priemyslové odvetvia, ktoré spracovávali zlúčeniny fluóru vo veľkom množstve, čím dochádzalo k znečisťovaniu životného prostredia. Veľké množstvo fluóru spotrebúval farmaceutický priemysel. Veľké množstvo fluoridov sa dostávajú do pôdy s rastúcou spotrebou minerálnych hnojív. Fluoridy sa potom dostávajú do rastlín a rastlinných a živočíšnych produktov. Mnohé potraviny a nápoje obsahujú v súčasnej dobe také množstvo fluoridov, ktoré mnohonásobne prekračujú jeho bezpečnú dennú dávku 1 – 2 mg.  

Vysoký obsah fluoridov sa nachádza v čaji, ale najmä v citrusových džúsoch.

 

Ako sa prejavuje nadbytok fluoridov v tele?

 

Prvou viditeľnou indikáciou je zubná fluoróza. Zástancovia fluoridácie udávajú, že ide o kozmetický defekt bez ďalších následkov na zdravie. U nás nie sú evidované také štatistické údaje, ktoré varujú, ale napr. v USA bola zistená fluoróza u 41% 12 – 15 ročných detí. Podľa WHO sa zubná fluoróza vyskytuje vo viac ako 25 krajinách a je ňou postihnutých 30 – 50 % detí.

 

Krajiny, kde sa používa fluoridácia:

  1. Austrália
  2. Írsko
  3. Nový Zéland a
  4. USA.

 

Nech ide o akýkoľvek problém, nevynímajúc fluoridáciu vody, budú proti sebe stáť dva tábory: za a proti. Nasleduje zoznám krajín, ktoré dávno zakázali fluoridáciu vody, je medzi nimi aj Slovensko.

  1. Belgicko
  2. Dánsko
  3. Fínsko
  4. Francúzsko
  5. Island
  6. Japonsko
  7. Holandsko
  8. Luxembursko
  9. Nemecko
  10. Nórsko
  11. Rakúsko
  12. Slovensko
  13. Švajčiarsko
  14. Švédsko
  15. Taliansko
  16. Veľká Británia

 

Zubná fluoróza nie je jedinou diagnózou, ktorú môže spôsobiť fluór. Pre zaujímavosť uvádzam aj ďalšie.

  1. artritída
  2. demencia
  3. genetické poškodenia
  4. hyperaktivita alebo letargia
  5. narušenie imunitného systému
  6. nižšie IQ
  7. poškodenie mozgu
  8. poškodenie spermií a zvýšená neplodnosť
  9. rakovina kostí
  10. spomalenie tvorby protilátok
  11. svalové poruchy
  12. znížená činnosť štítnej žľazy
  13. zrýchlený proces starnutia
  14. zvýšená absorpcia olova
  15. zubná fluoróza.

Ako ďalej bez fluóru?

Elimináciou na maximálnu možnú mieru. V prvom rade dajte si urobiť rozbor vody, aby ste boli spokojní, čo pijete. Vode, v ktorej sa kúpete by ste tiež mali venovať pozornosť, lebo pokožka človeka absorbuje vysoké množstvo toxínov. Riešenie nájdete aj v nepoužívaní fluórových zubných pást. Zdravé zuby sú výsledkom vyváženej zdravej stravy, v ktorej sú obsiahnuté všetky zložky pre váš organizmus. O tom však nabudúce.

 

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216331x
Priemerná čítanosť článkov: 3135x

Autor blogu