Založ si blog

Prípad pre psychiatra

Po prečítaní si príbehu jedného milionára, ktorý v čase hospodárskej krízy (1933) v Amerike prišiel k psychiatrovi s požiadavkou „musím sa liečiť, lebo som prišiel o všetky peniaze, uvažujem, či som náhodou neprehliadla nejakú správu z domova, ktorá mi priblíži prvý prípad liečenia z „nadbytku“ a „straty“ peňazí. Bohužiaľ, neprehliadla, lebo všetci čelní predstavitelia našej politickej scény, všakovakých korupčných káuz a prepletencov na finančné skupiny a zahraničnú politiku sú na scéne.

 

Vrátim sa teda k prípadu z knihy Milana Vodičku s názvom Den, kdy došli prachy a čítam ďalej o milionárovi, ktorý prišiel o všetky peniaze… . V čase potreby liečiť sa, vraj jediné, čo mu ostalo bol dom v Long Islande, ktorého cena bola 750 000 dolárov. Začínam sa tešiť, že náš vzor, slávna Amerika, dá podnet, aby sa prípady politických zbohatlíkov zdokumentovali na psychiatrických ambulanciách. Možno následne sa dostanú do učebníc dejepisov. Ale aký je vlastne rozdiel medzi tým americkým milionárom, ktorý sa chcel liečiť a tými našimi politickými súčasníkmi? Veľký! Ten americký „aristokraticko vyzerajúci muž“ si totiž priznal, že z peňazí, ktoré kedy zarobil, mal vždy POCIT VINY. Kým neprídu naši k psychiatrom sa nikdy nedozvieme, aký mali pocit, keď svoje ovečky tak ošklbávali. Aj to pochybujem, že k pocitu sa priznajú.

 

Týchto pacientov liečil v Amerike doktor David Rossman, ktorý študoval vo Viedni so Sigmundom Freudom, prácu si našiel v Amerike a v ambulancii mu plakali takíto skrachovali boháči. Kríza bola pre doktora Rossmana zlatou baňou. Zarábal dvetisíc dolárov mesačne a to bol na tú dobu sakramentsky krásny peniaz. V čase krízy to boli milionári a po jej skončení hľadala u neho pomoc stredná trieda. Nevedeli si poradiť s tým, že „padli na hubu“. A chudobní? Chudobní boli väčšinou nezamestnaní, k psychiatrovi nechodievali a psychiatria sa o chudobných a neúspešných nezaujímala, teda aspoň do chvíle, kedy im celkom nehrablo. Nezamestnaným sa snažil pomôcť hocikto, len nie psychiatri. Medzi zdravím spoločnosti a duševným zdravím nebolo pojitko.

 

Nezamestnanosť totiž nie je nemoc ako hypertenzia, anémia, fóbia, anorexia, rakovina… .

 

Kríza v Amerike ľudí deptala po psychickej stránke a niektorých zničila aj úplne. Ovplyvňovala ich po duševnej aj fyzickej stránke. Mala dokonca názov a to podľa psychiatrického slovníka. Keď prezident Hoover rozmýšľal, ako nazvať ekonomický prepad, ktorý zovrel Ameriku, vybral slovo DEPRESIA, čo znamená pokles alebo útlm. Neprišlo mu výstižné, tak zlovestné ako kríza alebo panika.

 

Psychiatri sa začali zaujímať o chudobných, nezamestnaných ľudí, ktorých zasiahla kríza až vtedy, keď sa z nich stali psychopati.

 

Žeby aj u nás sa čakalo až po uliciach budú chodiť psychopati?

 

Podľa v texte uvedenej knihy.

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216843x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu