Založ si blog

Za chyby (v zdravotníctve) sa platí

Stará, známa pravda, ktorú každý pozná. Áno, za chyby platíme, platili sme a platiť budeme. Napíšem niekoľko slov o tom, ako platíme za chyby v zdravotníctve.
Na súčasný model zdravotníctva možno hľadieť z viacerých strán, pozrime sa naň z dvoch. Prvou je strana alebo pohľad odborníka – zdravotníka a druhou, pohľad občana – pacienta. Aby som nikomu nekrivdila, pozriem sa na problém nezainteresovane a ukážem, že sa týka nás všetkých.

Ak sa dívame na zdravotníctvo z jednej strany, môže sa nám zdať, že ide o odbor s rozbujneným aparátom, super modernými a mega špecializovanými pracoviskami a luxusnou technikou, do ktorej sa obyčajný človiečik obáva vstúpiť, ale ak ide o záchranu života, všetky názory, obavy, bariéry padajú. Bežnejšou realitou sú však zariadenia, do ktorých pacient prichádza možno aj rád. Ide o zariadenia z čias socializmu, s rozpadajúcou sa gumolitovou dlážkou, oknami, ktoré nepotrebujete ani otvárať, lebo vetrajú cez škáry… Bohužiaľ, tieto zariadenia sa boria s nedostatkom odborného zdravotníckeho personálu. Dôvod, prečo je nedostatok zdravotníckeho personálu, ale aj prečo do nich pacient prichádza možno aj rád, uvediem v závere.

Pacient prichádza k lekárovi s cieľom vyriešiť svoj zdravotný problém. Niekedy sa to podarí, inokedy nie. Domnievam sa, že to bude najskôr preto, lebo moderná medicína sústreďuje pozornosť nie na pacienta, ako jedinečnú bytosť so svojimi pocitmi, emóciami, starosťami, ale pozornosť sústreďuje iba na jeho jednotlivé orgány: hlavu, oko, hrdlo, srdce, pečeň, žalúdok, koleno, žily, krv atď.

Ak nie je v moci zdravotníctva liečiť pacienta komplexne, to je zaujímať sa o jeho životný štýl, rodinu, pracovné podmienky, prostredie, záľuby, spánok… pravdepodobne nie je v moci ani pacienta zbaviť sa zvykov alebo zlozvykov domnievať sa, že niekto iný, napr. lekár všeobecný, lekár špecialista toho alebo onoho orgánu šibne čarovným prútikom a prinavráti mu zdravie.

A prečo do týchto zariadení (ale nielen týchto) prichádza pacient rád? Pretože v nich nachádza porozumenie, útechu, pohladenie duše a teplý úsmev človeka.
A prečo je v týchto zariadeniach nedostatok odborného zdravotníckeho personálu? Nuž najmä preto, lebo nezvládli ťarchu modelu, ktorý im naočkovali kompetentní vo forme injekcie, že zdravie je tovar a táto činnosť sa stala púhym biznisom. Po politickom biznise by sme ho mohli dať pokojne na druhé miesto.

Za chyby sa naozaj platí. Tvrdo a nekompromisne!

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216720x
Priemerná čítanosť článkov: 3141x

Autor blogu