Založ si blog

Ficova liečba šokom

Náš obľúbenec, slovenský premiér, vynikajúci rétorík, diplomatický klamár, fantastický ekonóm a prognostik tvrdí, že najťažšie už máme za sebou. Vychádzajúc z presvedčenia, že v roku 2013 sa zlepší hospodárska situácia v celej Európe plánuje zníženie HDP o 3%. Škoda, že v svojich predpovediach – výpovediach, ktoré majú občas sarkasticko-humorný podtón, niekedy prechádzajúci až v tragikomédiu neoboznámi národ s pravdou druhej strany mince. Sú na nej tí, ktorí tvoria piliere slovenskej ekonomiky. Sú to podnikatelia, ktorí spadli do bahna a ťažšie sa jej dýcha, lebo majú nos strčený v balíčku „výhod podnikateľov“. Áno dane a poplatky, ktoré im uštedril naberajú na vážnosti. Náš premiér a kompetentní by si mali zistiť, koľko podnikateľov – živnostníkov, ktorí boli schopní odvádzať dávky sociálneho a zdravotného poistenia z minima a o ktorých sa opiera ekonomika, pardon, zvyšok ekonomiky Slovenska, mení právnu subjektivitu a prechádza na eseročky. A nielen to, pre mnohých živnostníkov bude jedinou alternatívou z tejto neblahej situácie zrušenie živnosti na Slovensku, obmedzenie činnosti, prepustenie zamestnancov… a možno mnohým ostane jediné, podľa vzoru svojich prarodičov odchod za hranice.

 

Chcela som povedať len to, že podnikanie má neskutočné úskalia v našej krajine. Mnohí zvolili túto formu živobytia preto, že im nič iné neostávalo, ak nechceli byť na ťarchu spoločnosti. Zamestnávateľom bolo výhodnejšie hodiť kosť zamestnancom a povedať: „buď budeš robiť na živnosť alebo nebudeš vôbec“. Tým sa vzdali povinnosti platenia odvodov sociálneho a zdravotného poistenia. Čo ostávalo živnostníkom? Nič, len sa prispôsobiť. Iní sa na podnikanie dali preto, lebo prišli o svoje pracovné miesto a keď chceli byť pre spoločnosť užitoční, lebo boli  na tento pocit zvyknutí, neváhali využiť príležitosť. Pre niektorých to bola cesta k finančnej nezávislosti – verím, že to bude správne pochopené. Vzor „mocných“ postupom času viac a viac ohrozoval sféru „bezmocných“ a tak neostávalo nič, len boriť sa, žiť a živoriť. Cesta podnikania už nie je cestou k finančnej nezávislosti a slobode. Je to nekonečná drina, dnes si netrúfam povedať, k akému výsledku a neviem dokedy budú bezmocní budú odolávať bezpráviu?

 

Následky to má však rukolapné, každý deň prináša obete systému 22 porevolučných rokov.

Je veľmi ťažké sledovať k akým tragédiám dochádza na Slovensku, pretože sa neplnia dodávateľsko-odberateľské vzťahy, vládne korupcia a podvody, viazne právo a jeho výmožiteľnosť je na bode mrazu, nefunguje zdravotníctvo… Sotva sa tí, o ktorých dnes píšem v šťastí a zdraví dožijú starobného dôchodku, v ktorom nebudú musieť obracať každý cent, ktorí budú môcť navštíviť market aj jeden deň pred výplatou alebo dôchodkom a ktorí s radosťou sa budú podieľať na výchove svojich vnúčat, tak, ako to robili naši rodičia.

Tragikomédia už dávno nastala v mnohých našich rodinách. Áno, hlodavec zúri v domácnostiach každý deň a berie svoje obete. Nemožnosť nájsť si prácu, bezmocnosť riešiť problémy, dlhodobé úvery a hrozba exekúcií spôsobujú napätie, strach, depresie. Absentuje zodpovednosť za seba samého, lebo k nej nikdy systém neviedol. A negatívne správanie nadriadených na všetkých stupňoch riadenia štátu, to sú všetko následky toho, že ryba smrdí od hlavy.

 

Škoda, že pán premiér pozná jedinú formu liečenia slovenskej ekonomiky „liečbu šokom“.

 

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216842x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu