Založ si blog

Smútok v nás

Nedá mi nepozastaviť sa tento jesenný čas pri spomienke na minulú sobotu, kedy sa stromy vyzliekali z letného šatu. Je tomu tak ani dnes, ale ešte pred týždňom som sa tešila z nádhernej soboty babieho leta, ktoré nám tvorca daroval. Rada, veľmi rada sa vtedy prechádzam. Zvlášť jeseň je vhodným obdobím na duševný a fyzický relax popod stromy, po koberci opadaných listov rôznych farieb, kde nikdy nekončia úvahy o živote, poslaní človeka, jeho cieli… a niekedy len tak o čľapkajúcich sa kačiciach na vodnej hladine či lete vtákov. Život, aký si pestrý a krásny, koľko podôb máš. Ďakujem. Jedno ma však trápi, smútok v nás.

 

Prečo je tomu tak? Prečo je tak veľa ľudí samých, opustených. Prečo nepozveme partnera, partnerku, známu, priateľa, suseda na prechádzku po šuchotajúcom listí roztrúsenom po chodníkoch. Viete, akú úžasnú melódiu vydáva? Je to taký veľký orchester, čo hrá jesenný pochod. A vy ho nechcete počuť… tak málo ľudí ho počúva. Vždy stretávam ľudí iba so psom, ich pozornosť je upretá práve na svojho spoločníka, hudba pod nohami akoby bola nepočuteľná. Aká som smutná z toho, že sa už ľudia neprechádzajú ruka v ruke so svojim partnerom, ale ich ruky zdobí voditko a pred nimi niekoľko metrov malé štvornohé stvorenie, tiež opustené, ako jeho pán, pani. Nie, nechcem uraziť nikoho, ani to milé, nežné stvorenie, zvedavé šantiace okolo chodníkov a ani ich pánov, panie. Raz darmo, chýbajú mi slová medzi tými dvomi prechádzajúcimi sa.

 

Možno byť radšej sám a započúvať sa do orchestra rôznofarebných listov, z ktorých sa zobliekajú stromy na jeseň a vychutnať ešte posledné slnka lúče, lebo s prvým novembrom príde neklamné znamenie, že dažďa, hmly a jesenných vetrov bude vždy viac a viac a orchester pod nohami utíchne. Bude asi smutný, viac ako doteraz.

 

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216838x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu