Založ si blog

Treba byť informovaný, dôležité je však, kým

Správy, správy, správy…ani bez nich, ani s nimi. Pred niekoľkými rokmi sme si s manželom dali záväzok, že niet na svete tej sily, ktorá by nás donútila rozčuľovať sa pred televíznou obrazovkou.

 

Áno, televízna obrazovka je ako magnet. Keď som bola dieťa, vedela som, kedy začína televízne vysielanie pre deti a bola úplná samozrejmosť rešpektovať aj koniec vysielania pre deti. Dnes? Dnes, len čo ľudia oči otvoria, na spiatočnej ceste z rannej toalety do kúpeľne, či kuchyne automaticky chytia do rúk tú magickú krabičku, ktorou si prizrú do svojho života spoločníka rôznych farieb a zvukov, správ, informácií, udalosti bežného dňa popretkávaných pútavou reklamou a takto trávia väčšinu dňa, poniektorí väčšinu života.

Chvála Bohu, my k ním nepatríme. Hádam v živote by ma nenapadlo, aby moje rána boli spestrené televíznou kulisou. Nedá mi však, občas si neprečítať správy počas dňa v počítači. Je to veľmi výhodné, lebo dá sa prečítať názov a viete o čom je a máte na výber, buď ju dočítate celú alebo idete k ďalšej.

Takmer denne ich sledujem. Už niekoľko rokov sa podobajú jedna druhej, ako vajce vajcu. Niet dňa, aby divák, poslucháč či čitateľ nebol bombardovaný vskutku samými negatívnymi informáciami. Finančno-korupčné kauzy, podvody, krádeže, znásilnenia, podvody, samovraždy, vraždy… a ak nie je medializovaný zásah ľudskou rukou, prídu na rad zabijaci psy či medvede; na ich vyváženie vata, vata a ešte raz sladká vata nízkeho života modeliek, herečiek, farmárov a farmárok, moderátoriek a za nimi svet biznisu, finančných skupín, jednoducho „mocných“ tohto sveta, ktorí diktujú podmienky, čo, kedy, kde sa bude počúvať, vysielať a sledovať…

 

V posledných dňoch ma však mimoriadne potešila jedna, ktorú zdokumentoval návštevník našich veľhôr a v Ždiarskej Vidle nafotil čriedu pasúcich sa päťdesiatich ôsmich kamzíkov. Keď pred niekoľkými rokmi sme sa obávali, či majestátny kamzík v našich veľhorách prežije alebo vyhynie, postupne sa ukázalo, že fauna a flóra tomuto vzácnemu jedincovi u nás svedčí a kamzičia populácia nevyhynie.

Za tento poznatok patrí veľká vďaka všetkým, ktorí sa o to zaslúžili. Nepochybne sú to milovníci prírody, pre ktorých je zamestnanie koníčkom a iste mu venujú všetok svoj voľný čas a lásku a sú nimi pracovníci TANAPu, ale i pracovníci štátnych lesov a iní.

Táto správa ma obohatila na tele a na duchu. Kiež by takto pozitívne ladených správ sa objavovalo čo najviac vo všetkých médiách, lebo svedčia o súlade človeka s prírodou a tá sa vždy vedela za starostlivosť odmeniť… a život človeka by bol oveľa krajší.

 

 

 

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216782x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Autor blogu