Založ si blog

Problém s asociálnym obyvateľstvom

Jednou z aktuálnych otázok všetkých Slovákov je ako prežiť, pretrpieť, prekonať, ako spolu nažívať, spolu vychádzať, spolu zdieľať… ako pochopiť etnickú skupinu asociálov?

 

Dnes nebudem zovšeobecňovať túto skupinu, pozornosť sústredím na cigánov. Tak sme im hovorili vždy, preto nevidím dôvod použiť iný výraz. Áno, žijeme tu s nimi na jednom území, úradným jazykom je slovenský jazyk. Pýtam sa kompetentných, vás milí čitatelia, hocikoho, podľa čoho vedia cigáni, že sú cigáni. Vedia Rómovia, že sú Rómovia a podľa čoho? Majú svoje územie? Nie, nemajú. Majú svoj jazyk? Nemajú. Majú nekodifikovaný jazyk etnickej, počtom veľmi bohatej skupiny.

 

Od nežnej revolúcie sa tejto problematike venovalo veľa pozornosti, ale efekt je nulový a  rozrástol sa do gigantických rozmerov a šíri sa ďalej.. Pýtam sa, prečo? Podľa mňa preto, lebo problém nikto nepomenoval správne. Pridržím sa verejnosti prezentovaného pomenovania „rómska otázka“. Pokúsim sa nemlátiť prázdnu slamu, prázdnou už dávno je, klasy dávno zapustili korene na slovenskej zeme a deti cigánov rodia deti.

Prejavom je kriminalita, neprispôsobovanie sa, nekultúrnosť, nezodpovednosť, agresia, priživovanie sa na úkor ostatných a za nič alebo, ak chcete, za robenie detí a odoberanie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu formou podpory a rôznych druhov sociálnych dávok. Gadžovia sa môžu len s údivom dívať na márnotratnosť neprispôsobivých občanov – myslím na nákupné vozíky v období hojna, ktoré tak radi napĺňajú statkami vyrobenými niekým iným. Problém sa nazýva „rast ekonomiky“. Chá…? Akej ekonomiky? Nemeckej? Francúzskej? Českej? Jednoduchá matematika: z podpôr a sociálnych dávok plynú finančné prostriedky cez kanál la cigán, la Róm zahraničnému investorovi. Aké milé pre Slovensko, ako hostiteľskú krajinu.

 

Benevolentnosť zákonodarcov našich neprispôsobivých občanov posunula na rebríček nič neváženia si, priam, povedala by som a možno to bude to pravé orechové, ak poviem, že my gádžovia sme pre cigánsku etnickú skupinu iba zdrojom príjmov.

 

Spomeňme si na začiatky „ponežnorevolúčnych rokov“. Najprv to boli stromy sťaté meter nad zemou, aby si prikúril a zohrial sa, časom prišiel na to, že môže mať viac. Bolo treba nasýtiť seba a hladné krky v kolibe a tak sa vybral na zemiačniská. Často na nich ostala spúšť. Taká malichernosť zasiahnuť voči ním a odkloniť ich konanie… agresor išiel ďalej a dal najavo svoje potreby, svoje pocity, svoje možnosti… otvoriť dvere do štátnej pokladnice. Prekročiť prah do bezbrehého, bezohľadného siahnutia na finančné prostriedky uložené v spoločnej kase vyprodukovaných daňovými poplatníkmi a vyprázdnenie sociálnych fondov naakumulovaných prácou predošlej generácie bolo maličkosťou.

 

Ako ďalej?

Povinným slovenským jazykom v predškolských zariadeniach a laviciach základných škôl pre všetky cigánske deti. Primeranou prácou ich intelektu a transformáciou fyzických zručnosti na finálne výrobky.

 

Čerpala som zo studnice životných múdrosti našich otcov a praotcov, ktorí už v minulom storočí išli za prácou za more, aby uživili svoje rodiny. Čo myslíte, rozprávali po slovensky? Ak chceli prežiť, veľmi rýchlo sa museli naučiť jazyk hostiteľskej krajiny a naši cigáni sú s nami na našom území už sedemsto rokov a nevedia poriadne po slovensky.

Na záver chcem povedať. Sú medzi nami slušní, vzdelaní a tvoriaci určité hodnoty, preto nehádžem všetkých do jedného vreca, nelámem nad nimi palicu. SLOVENSKÝ JAZYK je kľúč k plnohodnotnému zaradeniu sa do spoločnosti deti a dospelých.

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216338x
Priemerná čítanosť článkov: 3135x

Autor blogu