Založ si blog

Rakovina ako ju (ne)poznáme

Každému je známy pojem rakovina. Áno, rakovina je zákerné onkologické ochorenie.

 

Podchytiť ju v začiatočnom štádiu znamená uzdravenie pacienta. Podchytiť však nestačí, nutná je spolupráca lekár – pacient. Aby bola spolupráca úspešná, obaja zainteresovaní si musia položiť otázky „prečo a ako“ a odpovedať na ne.

Pri otázke „prečo a ako“ sa na chvíľu pristavím aj ja. Ak si pacient chorý na rakovinu položí otázku prečo a položí ju sám sebe, vzhľadom k tomu, že nie je odborník, odpoveď môže byť ponárajúca sa pod vodnú hladinu. Ak pacient položí tú istú otázku odborníkovi, odpoveďou budú cenné rady a postupy uzdravujúce organizmus, pretože pozná odpoveď na otázku ako. To sú nástroje a možnosti riešenia problému (samozrejmé netýkajú sa iba rakoviny).

 

Často počuť výraz „bojovať s rakovinou“. Mne osobne sa to nepáči, lebo z každého boja vzíde víťaz a porazený. Že vám naháňam strach? Nemusíte sa obávať! Kdesi som čítala, že rakovinu treba pochopiť. Ja zdieľam podobný názor. Pochopenie rakoviny alebo otázka ako, dá mnoho nástrojov ako ju zvládnuť a tu sa dostávam k tomu, čo som chcela povedať.

Rakovina nie je ochorenie fyzického tela, ale duše. Na fyzickom tele sa prejavuje iba ako dôsledok duševného ochorenia… a každý pacient predsa vie, že úspech liečby spočíva v odstránení príčiny.

 

Ako všetci dobre vieme, rakovinové bunky sú veľmi agresívne, neskutočnou rýchlosťou sa množia a požierajú zdravé bunky. Aj keď sa množia, nevytvárajú žiaden funkčný orgán, iba neforemný a nefunkčný nádor, ktorý sa rozťahuje do priestoru, utláča okolité funkčné tkanivá a odoberá ostatným tkanivám výživu a energiu a nakoniec do týchto orgánov agresívne preniká a požiera ich. Pritom sa udeje paradoxná vec – riadiace centrá človeka  napadnutého rakovinou odrazu akoby stratili súdnosť a miesto toho, aby chránili bunky a tkanivá funkčných orgánov, odrazu začnú uprednostňovať rakovinové nefunkčné bunky, produkujúce iba sami seba pred funkčnými a prepotrebnými bunkami orgánov tela. A záver tohto procesu je jednoznačný a jasný. Rakovinové bunky rozožerú orgány, až do tej miery, že nebudú môcť zabezpečovať pre život dôležité  funkcie a jeden za druhým zlyhajú, až nastane finálne Aleluja…. a pacient zomrie. S ním však samozrejme odumrú aj pažravé rakovinové bunky. Pre doplnenie ešte jeden fakt – rakovina napadá a premôže iba choré telo – a ja mám taký pocit, že chorých je podstatne viac, ako bolo zdiagnostikovaných

 

Ostanem pri pacientovi, ktorý je chorý na rakovinu. Ak na ich zastavenie pacient a lekár  nepoužije správne nástroje a postupy, pacient podľahne a svoj boj s rakovinou prehrá. Prepáčte, nechcela som použiť ten výraz, ale tu sa hodí najviac.

 

Človek – pacient po oboznámení, že ma rakovinu dostane strach a v strachu koná. Strach ovláda jeho myšlienky a konanie. Jeho myšlienky sú viac negatívne ako pozitívne, jeho konanie často skĺza a mení sa na apatiu, beznádej až depresiu.

 

Kdesi som čítala, že za každou, úplne za každou chorobou sa skrýva nejaké posolstvo. Choroba nabáda človeka, aby sa zmenil, aby zmenil svoje myslenie a jednanie. Ak človek pochopí posolstvo, choroba odíde sama.

 

 

 

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

hexagon, Banská Bystrica

Detské ihrisko, aké nikde inde na Slovensku nenájdete, je v Banskej Bystrici. Desaťročia chátralo, teraz ho zachraňujú

16.04.2024 07:00

Betónové šesťuholníkové tvárnice, z ktorých je komponované detské ihrisko s niekoľkými preliezačkami, osadili do Parku pod Pamätníkom SNP pred viac ako polstoročím. Unikátne dielo aktuálne obnovujú.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216633x
Priemerná čítanosť článkov: 3140x

Autor blogu