Založ si blog

Krajina zázrakov, zlatých padákov, káuz a od včera

Krajina zázrakov, zlatých padákov, káuz a od včera krajina invalidov, dôchodcov a deti. Invalidi sú poberateľmi invalidného dôchodku, dôchodcovia starobného dôchodku a deti poberateľmi detských prídavkov. Včera vyšli do ulíc učitelia a žiadajú okrem iného zvýšenie miezd. Invalidi, dôchodcovia a deti sú jedinými, ktorí prichádzajú do úvahy na krátenie príjmu a pretransformovanie tým, ktorí odovzdávajú informácie, poznatky a skúsenosti nastupujúcej generácii, učiteľom. Minister je s touto cieľovou skupinou milosrdný, nedovolí im zobrať. Ostatné zložky v štáte nie sú a konečne som prišla na to, prečo máme neúrekom zahraničných investorov, prečo máme v meste prevažnú časť čínskych obchodov, prečo sa na nás usmievajú z pultov predajní všakovaké druhy potravín vyrobených v EÚ. Až dnes to viem, je to nezávidenia hodná situácia. Sme neschopný národ a žijeme si ako v ríši snov.

 

Každý národ potrebuje generáciu vedcov, umelcov, profesorov, politikov, konštruktérov, remeselníkov, obchodníkov, tvorcov práva i strážcov poriadku, učiteľov i zdravotníkov, poľnohospodárov i hercov. Pre žiadnu nespadnú títo odborníci z oblakov. Akademické vzdelanie nadobúda v školských laviciach na rôznych stupňoch vzdelávacieho systemu.

 

Deti ako budúca generácia, ktorí prevezmú kormidlo všetkých tých profesií potrebujú životodarnú energiu nachádzajúcu sa v domácom prostredí milujúcich rodičov a pedagógov spoza katedier. Spomínam si na moje detské roky, kto bol váženými osobnosťami v dedine? Kňaz a učiteľ. Tieto osoby, tieto osobnosti si každý vážil a mal v úcte. Poznala ich celá okolica. Meno kňaza bolo známe široko-ďaleko, meno učiteľa tiež.

Dnes je meno učiteľa pre všetkých ľahostajné. Dnes je učiteľ osoba, ktorá vykonáva svoje povolanie, nevykonáva svoje poslanie. Jediným motivátorom sú peniaze, aby učiteľ prežil, aby rodina prežila… lebo druhý, tretí, štvrtý… ani entý motivátor nie je. Učiteľ prestal byť v úcte žiakov a rodičov, pretože úcta sa už dávno vytratila zo spoločnosti. Učiteľ je často krát demotivovaný, pretože vo vzdelávacom procese ho hatí zbytočná byrokracia a výkazníctvo, ktoré musí učiteľ robiť voči všetkým nadriadeným zložkám: riaditeľovi, zriaďovateľovi, VÚC. MŠ a pod. V dnešnej dobe už nie je človek človekom, dieťa dieťaťom, žiak žiakom, je číslom na výkaze, je štatistickým ukazovateľom pre EÚ. A tu sa začína a končí začarový kruh, komu vziať a komu dať.

 

Som pozorovateľ života a prišla som na to, že jedinými, ktorí si zaslúžia nadštandardnú mzdu sú politici a poslanci, jedine oni sú ľudia, lebo vždy to tak bolo, že národ tvorila skupina mocných a bohatých a skupina biednych a utláčaných. Na ktorej strane sú učitelia, vieme. Vedia to všetci?

 

Ale kto sa obohacuje na úkor iných, raz sa bude musieť vzdať prebytku a dať tým/tomu, komu zobral. Po lekároch a sestrách, využili učitelia formu otvoreného protestu, využili svoje právo. Ja si však neviem predstaviť, čo bude, keď kotvy dvihnú podnikatelia.

 

Podnikatelia, prečo mlčíte? Podnikatelia, prečo nepoviete o tom, čo všetko ste museli za dvadsať rokov po nežnej revolúcii zvládnuť? Koľko bolo tých zákonov, usmernení a nariadení, ktorými sa „zlepšovali“ vaše životné podmienky? Vy stále mlčíte? Dokedy? Predsa ste neboli len podnikateľmi, boli ste šoférmi, upratovačkami, menežerkami, konateľmi, účtovníkmi, ekonómkami, skladníkmi. Vidím vás nastupovať do áut po šiestej hodine rannej a domov prichádzate večer po ôsmej. Vy si nezaslúžite zmenu systému? Vás už dávno hodili na skupinku biednych a utláčaných, ostanete v nej?

Realita dneška

21.02.2015

Referendová sopka

04.02.2015

Viem si predstaviť, ako bude vyzerať nedeľa 8. februára u nás doma. Pokojná, pohodová, s predlženým spánkom možno aj do deviatej… , jednoducho taká zavidenia hodná. Biela bude aj naďalej biela. Čierna ostane čiernou. Pracovná doba v nákupných centrách sa nezmení a všetci nákupov chtivých si budú môcť s chuťou utrácať svoje chechtáky. Ak nepríde väčšia [...]

Pastiersky list. Posolstvo prvé.

26.01.2015

Téma 1. kvartálu roku 2015 nenechala suchou a neznalou jedinú domácnosť, jedinú osadu, jediný dialóg dvoch známych či priateľov, jediného blogera či novinára. Referendum. Áno, referendum, vojde do dejín Slovenska a možno aj do učebníc dejepisu alebo morálky. Vhodnosť zvážia, ako vždy, kompetentní. Poviem pravdu, nemám rada túto tému a po prečítaní titulkov správ [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

prorok

Postrehy zo života, ktoré rozplačú..., potešia..., poučia... ak aspoň jednému vyčarím úsmev na tvári, ak aspoň jedného poteším, ak aspoň jedného poučím, budem šťastná. Som tu pre vás... jedná z vás. ...viem sa rýchlo nadchnúť, viem sa rýchlo rozhodnúť, viem sa rýchlo a nahlas rozhnevať... to som ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 216722x
Priemerná čítanosť článkov: 3141x

Autor blogu